Lisätietoa kipuviikosta

Kipukuukautta vietetään maailmalla vuosittain syyskuisin. Sen tarkoituksena on lisätä tietoutta kivusta ja sen hoidosta sekä tehdä kipua näkyväksi. Syyskuun aikana järjestetään erilaisia tapahtumia sekä viestitään kivusta aktiivisesti eri kanavissa. Teema vaihtuu vuosittain.

 

Violetti kipunauha kuvattuna kukkapenkissä.
Kipunauha

Kipuviikon historia Suomessa

 

Suomessa kipuviikkoa vietettiin syyskuun ensimmäisenä kokonaisena viikkona. Vuonna 2024 kipuviikkoa vietettiin ensimmäistä kertaa, sillä ennen Suomessakin vietettiin kipuviikon sijaan kipukuukautta koko syyskuun ajan. Suomen Kipu ry on viettänyt kipukuukautta vuodesta 2018 lähtien kuultuaan siitä kattojärjestönsä PAE:n (Pain Alliance Europe) kautta. Kipukuukausi päätettiin tuolloin lanseerata Suomen Kipu ry:ssä sen tärkeän sanoman sekä kroonisen kivun näkyvyyden lisäämisen vuoksi. Aikaisempia teemoja ovat olleet mm. kivunhallinta on tekoja ja kivun hoito kuuluu kaikille.

 

Kansainvälinen kipukuukausi

 

Maailmalla kipukuukautta vietetään useissa eri kipujärjestöissä koko syyskuun ajan. Kipukuukauden tarkoitus on lisätä tietoa kivusta, sen hoidosta ja kivun kanssa työskentelevien ammattilaisten tekemästä työstä.


Voit tutustua IASP:n (International Association For the Study of Pain) kipukuukauteen heidän sivuiltaan (englanniksi). IASP on globaali kipujärjestöjen ja -liittojen kattojärjestö, jossa on edustettuina yli 125 maata eri järjestöjen kautta. Vuoden 2024 IASP:n kipukuukauden teema on yksilöllisen, moniammatillisen ja monikanavaisen lähestymisen tärkeys kivun hoidossa. 


Kansainvälisen kipukuukauden jokavuotinen hashtag on #PainAwarenessMonth. Kroonisen kivun väri on violetti, joka näkyy myös kipunauhassa.