Uni

Nainen nukkumassa sängyllä.

Pitkittyneestä kivusta puhuttaessa nostetaan usein esille se tosiasia, että kipu tekee nukahtamisesta ja nukkumisesta hankalaa. Harvemmin kuitenkaan puhutaan siitä, että kyseinen vaikutus toimii myös toiseen suuntaan: Sen lisäksi, että kipu aiheuttaa unettomuutta, aiheuttaa unettomuus kipuja. Uniongelmat saattavat herkistää keskushermoston kipuradat aistimaan kipuärsykkeitä tavallista voimakkaammin, ja tilapäinenkin unettomuus heijastuu kipua sairastavan ihmisen oireisiin.

Elvyttävä uni onkin yksi tehokkaimmista kivunhallinnan työkaluista. Se auttaa ajattelemaan selkeämmin ja positiivisemmin, ja se helpottaa myös kipuun liittyvää väsymystä. Hyvä uni tukee kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja tehostaa aineenvaihduntaa. Syvä uni on erityisen tärkeä unen vaihe, sillä sen aikana elimistö korjaa itseään. Riittävään ja laadukkaaseen yöuneen onkin tarpeen kiinnittää huomiota.

Koira silmälaput silmillä ja herätyskello kainalossa. Nainen, joka venyttelee käsiään sängyssä. Teksti: Unen huolto / unihygienia. Soveltaminen omaan tilanteeseen. Unirytmin säännöllistäminen: nukkumaanmeno ja herääminen. Elintavat: ruokailuajat, alkoholi. Uniärsykkeiden hallinta. Sänky vain nukkumiseen ja seksiin. Valvoessa siirtyminen toiseen paikkaan ja rauhallinen tekeminen. Positiiviset assosiaatiot.
Lammaspehmolelu. Teksti: Nukkumisympäristö. 1. Itselle sopiva nukkmapaikka. Tukevatko sänky, peitto, tyyny ym. hyvää unta? 2. Unen apuvälineet. Painopeitto, vartalotyyny, taustakohina tai taustaäänet, lämmin, kylmä. 3. Hämäryys. Valojen hämärtäminen jo hieman ennen nukkumaanmenoa. Näytöistä tuleva sininen valo häiritsee nukuahtamista. Ei käyttöä tai näytön säätäminen. 4. Rauhallisuus, mieluisuus. Tila/soppi nukkumista varten. Mikä tekee paikasta sopivan juuri sinulle?

Univaikeuksia ei kannata ottaa itsestään selvänä osana kroonisen kivun kanssa elämistä. Kipua sairastavan ihmisen unettomuutta voidaan hoitaa tehokkaasti, mikä osaltaan vaikuttaa ratkaisevasti kivun kanssa pärjäämiseen ja elämänlaatuun ylipäätään. Ensisijaisesti unta hoidetaan lääkkeettömin omahoidon keinoin. Hyvää unta tukevia tapoja ja tottumuksia ovat esimerkiksi

  • oman, rauhallisen nukkumistilan luominen
  • säännöllinen liikunta
  • päiväunien välttäminen
  • kofeiinin ja raskaiden aterioiden välttäminen iltaisin
  • makuuhuoneen pimentäminen ja viilentäminen
  • päihteidenkäytön vähentäminen
  • kännykän selaamisen välttäminen iltaisin
  • säännöllinen vuorokausirytmi
  • rentoutusharjoitukset
Henkilö sängyssään. Teksti: 1. AJatukset ja tunteet. Huolten käsittely hyvissä ajoin ennen nukkumiaikaa. Mielen rauhoittaminen. Miten suhtaudun nukkumiseen? Ilta-aika = kipuaika? 2. Itsemyötätunto. Uni ei tule pakottamalla. Lempeys itseä kohtaan myös silloin, kun unen kanssa on haasteita. Uni ei ole suoritus ja lieviä ja tilapäisiä uniongelmia on välillä jokaisella.

Jos lääkkeettömät unen hoitamisen keinot eivät riitä, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Hankalia ja pitkäkestoisia uniongelmia voidaan hoitaa esimerkiksi terveyskeskuksen uniryhmässä tai kognitiivis-behavioraalisen terapian keinoin. Joskus unettomuuden selättämiseksi tarvitaan myös lyhytaikaista lääkehoitoa. Esimerkiksi melatoniinilla voidaan turvallisesti tukea kipua sairastavan ihmisen nukkumista.

Uni ja kipu -webinaarin taltioinnit

Taltioinnit katsomalla saat lisää tietoa kivun ja unen yhteydestä sekä omahoidon keinoista.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.