Itsemyötätunto
Itsemyötätunnolla tarkoitetaan ystävällisyyttä tai empatiaa itseään kohtaan. Itsemyötätunnon katsotaan koostuvan kolmesta palasesta: ystävällisestä suhtautumisesta itseen, ihmisyydestä tai inhimillisyydestä sekä tietoisesta läsnäolosta.
Ystävällisellä suhtautumisella itseen tarkoitetaan esimerkiksi sitä, miten puhuu itselleen. Onko oma sisäinen ääni kriitikko vai kannustaja? Miten itselleen puhuu, kun tuntuu vaikealta tai asiat eivät mene suunnitelmien mukaan?
Ystävälliseen suhtautumiseen liittyy myös vertailun välttäminen. Joskus kuulee sanottavan, että kannattaa vertailla itseään vain itseensä, mutta kipujen kanssa tämäkin voi toisinaan kääntyä itsemyötätuntoa vastaan: vertaillaan kriittisesti elämään tai itseensä ennen kipujen alkamista (”pystyin silloin, joten pitäisi pystyä nytkin”).
Ihmisyydellä tai inhimillisyydellä puolestaan viitataan siihen, että asioiden kanssa ei ole yksin. Muutkin käyvät läpi samankaltaisia asioita ja tunteita. Tähän itsemyötätunnon osa-alueeseen liittyy myös sen hahmottaminen, että kukaan ei ole superihminen. Muillakaan asiat eivät aina suju kuten olisi toivonut ja kaikkien elämään kuuluvat myös vaikeat tunteet, huolimatta siitä, miltä asiat näyttävät ulospäin vaikkapa sosiaalisessa mediassa.
Kolmannella palasella, tietoisella läsnäololla, tarkoitetaan omien tunteiden huomaamista ja hyväksymistä. Omat tunteet kohdataan sellaisina kuin ne ovat, niitä vähättelemättä tai liioittelematta. Itselleen voi mielessään todeta esimerkiksi: ”Juuri nyt minulla on vaikeaa. Mitä voisin tehdä huolehtiakseni itsestäni?”
Kaikkien kannattaa kiinnittää huomiota itsemyötätuntoon, mutta erityisen tärkeää se on elämän haasteellisissa tilanteissa, kuten sairastuessa kipuihin. Kipujen kanssa voi olla vaikeaa suhtautua ystävällisesti keneenkään, kaikista vähiten itseensä. Kipujen myötä myös suhde itseen ja omiin arvoihin voi muuttua ja tämä voi haastaa myös itsemyötätuntoa. Itsemyötätuntoa voi onneksi myös harjoitella ja löydät siihen yhden esimerkkiharjoituksen tekstin lopusta.
Itsemyötätunto voi olla tukena kivunhallinnassa, sillä vaikka se ei välttämättä suoraan vähennä kipuja, se voi auttaa jaksamaan elämää kipujen kanssa. Myötätuntoinen suhtautuminen itseen lisäksi vähentää tutkitusti stressiä ja ahdistusta, joista kumpikin voi lisätä kipujen kokemista.
Lyhyt itsemyötätuntoharjoitus:
1. Mieti tilannetta, jossa joudut jättämään kotitöitä tekemättä tai perumaan sovitun menon. Mitä silloin ajattelet tai sanot itsellesi? Pysähdy pohtimaan tilannetta hetkiseksi ennen seuraavaan kohtaan siirtymistä.
2. Mieti sitten tilannetta, jossa ystäväsi joutuu tekemään saman. Mitä ajattelet tai mitä sanoisit ystävällesi? Pysähdy jälleen pohtimaan hetkeksi.
3. Huomasitko suhtautumisessasi eroa? Joskus suhtaudumme itseemme paljon ankarammin kuin muihin: syytämme itseämme vaikkapa laiskuudesta, kun ystävän kohdalla ymmärtäisimme, että joskus on tärkeää pitää taukoa tai pysähtyä lepäämään. Miksi emme puhuisi myös itsellemme samoin kuin ystävälle?