Reuma - moninainen joukko tuki- ja liikuntaelimistöön vaikuttavia sairauksia

Reuma on kattotermi, joka käsittää laajan kirjon erilaisia sairauksia. Monet reumasairaudet aiheuttavat oireita, esimerkiksi kipua, tuki- ja liikuntaelimistössä, sekä vaikuttavat laajasti myös muilla elämän osa-alueilla. Reumasairauksia on erilaisia ja ne eroavat toisistaan oireiden, syntyperän sekä riskitekijöiden suhteen.

Jotkut reumasairaudet ovat tulehduksellisia, eli ne aiheuttavat elimistön eri osissa pitkäkestoista tulehdusta. Näistä tunnetuimpia ovat kenties nivelreuma ja selkärankareuma.

Ei-tulehduksellisiin reumasairauksiin luetaan taas muun muassa nivelrikko, joka on luonteeltaan rappeumasairaus. Myös esimerkiksi fibromyalgia mainitaan joissain yhteyksissä osana ei-tulehduksellisten reumasairauksien kirjoa.

Kipu on yleinen oire reumasairauksissa

Monissa reumasairauksissa pitkään jatkuvaa kipua esiintyy tuki- ja liikuntaelimistössä, kuten nivelissä, lihaksissa ja sidekudoksissa. Lisäksi erinäisiä kipuja voi joskus sairaudesta riippuen esiintyä myös esimerkiksi ruuansulatuselimistössä tai kehon limakalvoilla.  

Kuten muissakin kipuun liittyvissä sairauksissa, reumasairauksien oireet voivat aaltoilla paljonkin. On tavallista, että eteen tulee pahenemisjaksoja, jolloin kipuja ja muita oireita on enemmän, ja remissiovaiheita, jolla tarkoitetaan oireiden vähenemistä tai hetkellistä poistumista.

Reumakipua voidaan hoitaa ja sen kanssa on mahdollista elää hyvää elämää

On täysin ymmärrettävää, että reumadiagnoosi ja taudin oireet aiheuttavat monenlaisia tunteita. Toiselle se voi tuntua kriisiltä ja aiheuttaa huolta, kun taas toinen kokee diagnoosin helpotuksena, joka selittää kipujen syytä.

Huoli ja pelko ovat normaaleja ja sallittuja tuntemuksia. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka monet reumataudit ovat loppuelämän sairauksia, niitä voidaan nykylääketieteen ja lisääntyneen kiputietämyksen ansiosta hoitaa. Reumasairauden kanssa on siis täysin mahdollista elää hyvää ja mielekästä elämää. 

Monesti reuman hoidon ja kuntoutuksen tavoitteena onkin oireiden, kuten kivun, hillitseminen ja ennaltaehkäisy, sekä elämänlaadun ja toimintakyvyn parantaminen.

Oikeanlaisella, terveydenhuollon ammattilaisen kanssa toteutetulla lääkehoidolla on merkittävä rooli reumasairauksien hoidossa. Lääkkeiden rinnalla myös elintavoilla ja itselle sopivilla kivunhallintakeinoilla on mahdollista lisätä omaa arkihyvinvointia, terveyttä sekä vaikuttaa kipukokemukseen.

Elintavat ja kivun omahoito mukana reumaa sairastavan arjessa

Kuten muissakin tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa, myös reumasairauksissa elintavoilla ja kivun omahoidolla on lääkityksen rinnalla merkittävä rooli taudin hoidossa sekä kuntoutuksessa.

Elintapoja pohtiessa reumaa sairastavan olisikin hyvä kiinnittää huomiota riittävään lepoon, säännölliseen sekä itselle sopivaan liikkumiseen, monipuoliseen ruokavalioon ja päihteiden käytön kohtuullisuuteen.  

Uni ja lepo

Riittävä lepo luo pohjan kaikelle muulle tekemiselle. Univaje on yhteydessä immuunipuolustukseemme, altistaa elimistön matala-asteiselle tulehdukselle ja voi lisätä mm. kipuoireita. Yöuneen panostamisen lisäksi olisi hyvä löytää myös päiviin hetkiä, jolloin saa rentoutua ja palautua arkiasioiden kuormituksesta.

Kun olemme levänneet tarpeeksi, jaksamme paremmin myös liikkua, pitää huolta itsestämme ja toisista, elää sairauden kanssa sekä ylläpitää sosiaalista elämää. 

Liikkuminen

On ymmärrettävää, että sairauden aiheuttama kipu voi säikäyttää ja saada meidät välttelemään liikkumista. Todellisuudessa liikkumisen pitäminen osana arkea kivun sallimissa rajoissa, olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää.

Säännöllisellä liikkumisella on huomattava rooli reumatautien hoidossa. Sen avulla voidaan mm. vähentää nivelkipuja ja jäykkyyttä, sekä ylläpitää toimintakykyä. Tämän lisäksi liike lisää mielihyvähormonien tuotantoa, eli tuo meille hyvää oloa ja auttaa jaksamaan arkea sairauden kanssa.

Liikkua voi onneksi monella tapaa! 

Kannattaakin etsiä liikkumisen tapoja, joista itse nauttii ja jotka tuntuvat mielekkäiltä. Myös arkiliikkuminen on hyväksi keholle, ja hyvin pienilläkin teoilla on mahdollista lisätä liikettä omaan arkeen.

Jos reumasairaus aiheuttaa kipua esimerkiksi nivelissä, voi olla hyvä suosia liikuntamuotoja, joissa ei tule paljoa tärähdyksiä. Niitä voivat olla mm. 

  • Uinti, vesijuoksu, vesijumppa
  • Pyöräily, ulkona tai sisällä
  • Jooga, pilates, kotona tehtävä jumppa tai voimistelu
  • Hiihto
  • Kävely, sauvakävely, luonnossa liikuskelu
  • Sopivaksi sovellettu kuntosali- tai muu voimaharjoittelu. Voimaharjoittelua voi tehdä myös vaikkapa kotona kehonpainolla, kuminauhoilla, tai erilaisten ryhmäliikuntojen parissa. 

Ravitsemus

Monipuolinen ravinto, yhdessä liikkumisen kanssa tukee reumasairaan jaksamista ja on tärkeässä roolissa muun muassa painonhallinnassa. Huomiota kannattaa kiinnittää ainakin:

  • Säännölliseen ruokarytmiin, eli siihen, etteivät ateriavälit pääse venymään liian pitkiksi.
  • Monipuolisuuteen: Maistele rohkeasti eri ruokia, yritä koota lautasellesi eri värisiä kasviksia, ja yritä löytää mahdollisimman monelle aterialle jotain hiilihydraattia, proteiinia, sekä hyvän rasvan lähdettä. Lisää tietoa näistä löydät mm. Reumaliiton sivuilta. 
  • Riittävään kuitujen saantiin: Kuituja löytyy muun muassa täysjyväviljavalmisteista, sekä hedelmistä, marjoista ja kasviksista. 

Muut kivun omahoidon keinot

Kun omaan arkeen sopivat kivunhallinnan keinot löytyvät ja ovat tasapainossa lääkehoidon kanssa, on sairauden kanssa helpompaa elää omannäköistä, mielekästä elämää.

Kuten reumasairaudet ja niiden oireet, myös kivun omahoidon keinot ovat moninaisia ja yksilöllisiä. Toisella nivelten kipuja helpottavat lämpö/kylmä, toinen taas lepuuttaa selkää mieluiten piikkimatolla tyynyn kanssa makoillen ja musiikkia kuunnellen. Monille myös vertaistuki voi olla tärkeä tapa päästä purkamaan kipusairauden aiheuttamia tuntemuksia, ja sitä kautta hyvä kivun hallintakeino.

Itselle sopivat keinot löytyvät yleensä vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Tutustu kivunhallinnan keinojen listaamme täältä, ja poimi kokeiluun itsellesi sopivia arkisia kivun omahoidon keinoja!  

 

Lähteet

Gwinnut, ym. (2022). 2021 EULAR recommendations regarding lifestyle behaviours and work participation to prevent progression of rheumatic and musculoskeletal diseases. Annals of the Rheumatic Diseases 2023 (82), 48-56. 

Reumaliitto. Viitattu 8.10.2024. https://reumaliitto.fi/ 

Reumakivun itsehoito. Terveyskylä. Viitattu 11.10.2024. https://www.terveyskyla.fi/reumatalo/itsehoito/reumapotilaan-kipu/reumakivun-itsehoito 

Reumatalo. Terveyskylä. Viitattu 10.10.2024. https://www.terveyskyla.fi/reumatalo 

Liikunta ja sairaudet, UKK-Instituutti. Viitattu 6.10.2024. https://ukkinstituutti.fi/liike-laakkeena/liikunta-ja-sairaudet/ 

Wilk, ym. (2024). Pain catastrophizing in rheumatic diseases: prevalence, origin, and implications. Rheumatology international, 44:985–1002.