CP-vamma ja kipu
Kipu on yleistä henkilöillä, joilla on CP-vamma. 70 % kokee kipua ja etenkin jalkojen kipuoireet ovat yleisiä. Vajaalla puolella lapsista ja nuorista on kipuja ja monilla nämä häiritsevät päivittäisiä toimintoja. Naisilla kipu on miehiä yleisempää. Kipuoireita on tärkeää hoitaa hyvin jo lapsesta ja nuoresta alkaen, jolloin voidaan ennaltaehkäistä kipuoireiden pahenemista iän myötä.
Kipukokemukseen on mahdollista vaikuttaa
Erilaisiin hoitoihin ja kuntoutukseen liittyvää kipua tulee mahdollisuuksien mukaan välttää ja vähentää. Hyvää mieltä tuottava tekeminen samanaikaisesti kivuliaan toimenpiteen aikana on todettu olevan hyödyllistä. Esimerkiksi lasten kokemaa kipua on pystytty vähentämään klovnin läsnäololla botuliini-injektioiden antamisen yhteydessä. Klovnikokemus vähensi koettua kipua myös seuraavilla pistoskerroilla, vaikka klovni ei olisikaan enää ollut jatkossa läsnä. Myös aikuisten kannattaa hyödyntää mielihyvää tuottavaa tekemistä osana kivunhallintaa.
Aktiivinen elämäntapa osana kivunhallintaa
Fyysinen aktivisuus voi mahdollisesti suojata kipua ja väsymystä vastaan. Itselleen sopivaa liikkumisen tapaa etsiessä kannattaa hyödyntää UKK-Instituutin Soveltavan liikkumisen suosituksia. Olennaista on liikkua monipuolisesti pitkin päivää ja viikkoa.
Joskus fyysinen toimintakyky voi olla niin heikko, että varsinainen urheilu ei ole mahdollista. Silloin olennaista on lisätä arkista aktiivisuutta esimerkiksi kotitöihin osallistumalla tai harrastamalla. Lyhyetkin liikkumisen hetket ovat hyödyllisiä kivun kannalta!
Unella on vaikutusta kipuun
Kipujen häiritessä voi olla vaikeaa nukkua. Kivun onkin todettu häiritsevän unta joka kolmannella lapsella ja nuorella, jolla on cp-vamma. Toisaalta unihäiriöiden on todettu ennustavan paremmin kipua kuin kivun unihäiriöitä. Huonolla unen laadulla ja liian vähäisellä unella on todettu olevan selkeä yhteys kipuoireiden pahenemiseen. Siksi kipuoireiden kanssa on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä ja riittävästä nukkumisesta.
Lähteet
Ben-Pazi et al. 2017: Clown-care reduces pain in children with cerebral palsy undergoing recurrent botulinum toxin injections- A quasi-randomized controlled crossover study
Eriksson & Hägglund & Alriksson-Schmidt 2020: Pain in children and adolescents with cerebral palsy - a cross-sectional register study of 3545 individuals
Jakobdon & Löwing & Tedroff 2019: Health-related quality of life, pain, and fatique in young adults with cerebral palsy
van der Slot et al. 2021: Pain in adults with cerebral palsy: A systematic review and meta-analysis of individual paricipant data
Katso tallenne Kipu ja cp-vamma -webinaarista
- Fysiatri Kristiina Kokkonen: Miksi kivun hoidossa ja kuntoutuksessa tarvitaan moniammatillista lähestymistapaa
- Hankepäällikkö, toimintaterapeutti Heidi Krogell / Suomen Kipu ry: Omahoidon keinot
- Yliopettaja Ira Jeglinsky-Kankainen / Arcada: Cp-vammaan ja kipuun liittyvä tutkimus