Minnan kokemus: Aikuissosiaalityö ja työn muokkaus
Minulla on kokemus siitä, että työnantaja ei ole suostunut rahaa vaativiin työn muokkauksiin. Kaikki työpaikan resurssit tuli käyttää asiakastyöhön ja ajatus tuntui olevan, että jos työssäjaksamista tavalla tai toisella parannetaan, keinojen tulee olla sellaisia, jotka koskettavat kerralla kaikkia. Eli kalliit, yhdelle työntekijälle hankittavat apuvälineet tai työn muokkauksen ratkaisut olivat poissa laskuista.
Itse olin jo silloin sitä mieltä, että yksittäisenkin työntekijän hyvinvointiin panostaminen on työyhteisön hyvinvointiin ja asiakastyöhön panostamista. Tapasinhan työssäni useita asiakkaita päivittäin ja puolen päivän jälkeen en enää kipujen vuoksi ollut yhtä hyvä työntekijä kuin aamupäivisin. Se tuntui epäreilulta niin minua, asiakkaita kuin työkavereita kohtaan. Mietin työpaikan vaihtamista, mutta olin ollut samassa paikassa jo useita vuosia ja pitkät asiakassuhteet olivat asia, josta nautin työssäni eniten.
Kipujen pahentuessa jouduin jäämään pitkälle sairaslomalle, joka mielestäni olisi ollut vältettävissä, tai ainakin lyhennettävissä, työn muokkauksen keinoilla. Minulla on ollut kipuja teini-iästä asti ja ne keskittyvät käsien, hartioiden ja niskan alueelle ja vaikuttavat esimerkiksi kirjoittamista vaativiin työtehtäviin, joita minulla oli paljon, täytinhän asiakkaiden kanssa erilaisia lomakkeita ja harjoituksia sekä tein kirjaukset tapaamisista. Tavalliset ergonomiaratkaisut, kuten säädettävä työpöytä, helpottivat työntekoa hieman, mutta niiden rinnalle tarvitsin muitakin muokkauksia.
Työolosuhteiden järjestelytuesta kuulin ensimmäistä kertaa Suomen Kivun työn muokkaukseen liittyvästä webinaarista. Kävin keskustelua sen hakemisesta ensin oman fysioterapeutin kanssa ennen kuin rohkaistuin ottamaan asian työnantajan kanssa puheeksi. Mukanani keskustelussa oli työpaikan luottamushenkilö, jonka kanssa myöskin juttelin asiasta jo etukäteen. Työnantajani ei ollut koskaan kuullut, että muutostöihin voisi saada rahallista tukea ja keskustelun jälkeen hän suostui hakemaan työolosuhteiden järjestelytukea minulle tarkoitettuihin työn muokkauksiin.
Hakemuksestani hyväksyttiin fyysisiin muutoksiin ja kalusteisiin tarkoitettu osio. Nyt minulla on käytössäni mm. kallistettava työpöytä ja saneluun tarkoitettu mikrofoni. Niiden avulla pystyn tekemään töitä sellaisissa asennoissa, etteivät käsien kivut pahene. Apuvälineistä olen saanut täyden hyödyn, kun olen samaan aikaan opetellut käyttämään myös muita, maksuttomia työn muokkauksen keinoja. Niitä omalla kohdallani ovat olleet muun muassa töiden erilainen jakaminen, esimerkiksi kirjaukset jokaisen asiakkaan jälkeen, ei vasta päivän lopuksi, jolloin kirjaamista ei tule kerralla niin paljoa sekä lyhyt hengitysharjoitus aina asiakkaiden välissä, jotta hartioiden jännitys helpottaa.
Työolosuhteiden järjestelytuki on TE-toimiston myöntämä rahallinen tuki työpaikan muutostöihin, työvälineiden hankintaan tai toisen työntekijän antamaan tukeen. Sitä myönnettään sairauden tai vamman perusteella hankintoihin / muutostöihin enintään 4000€ tai toisen työntekijän tukeen enintään 20 h kuukaudessa.