Toipumista voi tukea viestinnällä!
Verkkosisällöt, ohjeet ja muu kirjallinen viestintä vaikuttavat siihen, millaisen käsityksen asiakas saa kivustaan, omista vaikutusmahdollisuuksistaan ja toipumisesta. Pienetkin sanavalinnat voivat joko vahvistaa toivoa ja aktiivisuutta tai lisätä epävarmuutta ja pelkoja.
Kirjalliset sisällöt eivät ole vain tiedonvälitystä. Ne myös muokkaavat asiakkaan käsityksiä ja arjen valintoja. Kipuoireinen lukee verkkosivua tai ohjetekstiä usein tilanteessa, jossa hän kaipaa selkeyttä, vastauksia ja suuntaa. Juuri silloin kielen sävyllä ja sanavalinnoilla on erityisen suuri merkitys.

Pelkoa vahvistava kieli ja kuvat voivat vaikeuttaa toipumista
Kivun kanssa elävän ihmisen hermosto on usein herkistynyt ja hälytystilassa. Tällöin ihminen on virittynyt huomaamaan myös erilaisia uhkia normaalia herkemmin. Henkilö saattaa tulkita lukemansa viestin huomattavasti negatiivisemmassa valossa kuin kirjoittaja on tarkoittanut. Esimerkiksi sanat "rappeuma", "vaurio" tai "epänormaali" voivat lisätä huolta ja epävarmuutta, vaikka tarkoitus olisi ollut neutraali. Huoli ja stressi taas voivat itsessään lisätä kivun pitkittymisen riskiä.
Myös kuvat voivat vaikuttaa kipuoireisiin. Punaisella korostetut röntgenkuvat tai tuskaisesti kärsivät hahmot voivat vahvistaa kivun uhkaavuuden tunnetta. Sen sijaan kuvat arjessa toimivista ihmisistä ulkoilemassa, työssä tai leikkimässä tukevat luottamusta kehon kykyihin.

Millaista kipuviestintä verkossa on?
Tuore tutkimustieto (van der Noord ym. 2025; Hauber ym. 2024; Ferreira ym. 2019) osoittaa, että suuri osa verkossa jaetusta selkäkipua käsittelevästä sisällöstä käyttää pelkoja lisäävää kieltä ja on ristiriidassa hoitosuositusten kanssa. Esimerkiksi rakenteellisiin vaurioihin keskittyvä kieli ja tarpeetonta pelkoa herättävät kuvat voivat estää asiakasta näkemästä kipua kudosvauriota laajempana ilmiönä ja siten hidastaa toipumista. Kivun yksilöllinen näkökulma, psykososiaaliset tekijät ja luottamusta toipumiseen luova kieli jäävät verkkosivuilla usein sivuosaan.
Verkkosisältöjä päivittämällä voidaan tukea toipumista
Hyvä uutinen on, että viestintää päivittämällä voidaan vahvistaa asiakkaan toivoa ja toimijuutta sekä edistää toipumista. Toipumista tukevan verkkosisällön tarkistuslista on hyvä apuväline oman organisaation verkkoviestinnän tarkistamiseen. Eikä kaikkea päivitystyötä tarvitse tehdä kerralla, vaan pienilläkin päivityksillä voidaan jo saada muutosta aikaan!

Näin päivität kipua koskevan verkkosisällön organisaatiossasi
1. Selvitä, mitä sisältöjä organisaatiosi verkkosivuilla on kivusta
- Listaa ylös sivut, joilla puhutaan kivusta.
- Huomioi myös blogitekstit ja pdf-tiedostot!
2. Valitse 1-3 sisältöä ensimmäiseksi päivitettäväksi
- Aloita sisällöistä, joita asiakkaat todennäköisesti lukevat eniten.
- Valitse myös sisältöjä, joita jaetaan usein eteenpäin esimerkiksi osana hoito-ohjeita tai ryhmätoimintaa.
3. Sovi tapaaminen 1-2 kollegasi kanssa
- Sovi 90 minuutin tapaaminen.
- Tilaa sähköpostiisi toipumista tukevan verkkosisällön tarkistuslista ja tulosta se itsellesi sekä kollegallesi.
4. Käy sisältö läpi yhdessä kollegan kanssa
- Keskustelkaa erityisesti sanavalinnoista, sävystä ja siitä, miten sisältö vaikuttaa asiakkaan luottavaisuuteen toipumista kohtaan.
- Malttakaa pysähtyä aidosti pohtimaan jokaista yksittäistä lausetta!
- Sisällön tarkistaminen yhdessä kollegan kanssa auttaa soveltamaan viestintätapaa myös uusiin sisältöihin.
5. Tee tarkistamisesta rutiini
- Merkitse kalenteriisi esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa hetki verkkosisältöjen läpikäymiseen.
- Pyydä kollegaasi tarkastamaan uudet tekstit ennen julkaisemista. Tuore silmäpari auttaa näkemään, mitä asiakas ehkä ymmärtää toisin kuin kirjoittaja.