Ammattilaisille

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat merkittävässä roolissa kipuoireisen asiakkaan polulla. Kipu monesti mullistaa elämää niin paljon, että sen kanssa pärjätäkseen tarvitaan ammattilaisten tukea. Kivun hoito on ennen kaikkea hyvää kohtaamista, näyttöön perustuvien hoitokeinojen hyödyntämistä ja toiveikkuuden ylläpitämistä.

Haluatko saada tietoa ammattilaisille suunnatusta toiminnasta ja materiaaleista?

Tilaa ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme!

Lisätietoa uutiskirjeestä

Kipupotilaan kaksi polkua. 1. Se tavallinen tarina. Ensimmäinen selkäkipu vie lääkärille, joka määrää viikon sairauslomaa, antaa jumppaohjeita ja määrää lääkkeitä. Toinen Kipuepisodi: Lähete kuvantamiseen. Sairauspoissaoloa suositellaan aina viikko kerrallaan. Potilas odottaa ensin pääsyä lääkäriin, sitten kuvantamiseen, sen jälkeen odotetaan lausuntoa eikä vieläkään kuntouteta. Lausunnossa todetaan normaalia kulumaa ja annetaan lähete fysioterapiaan. Koko tämän ajan kipu jatkuu haittaavana. Potilas saa fysioterapeutilta harjoitteita, mutta ei uskalla tehdä niitä. Ajattelee, että liikkuminen kuluttaa selkää lisää ja että sitä pitää lepuuttaa. Sairauslomia alla, määräaikaista työsuhdetta ei jatketa - kipu pahenee. Kipu jatkuu. Pelko siitä, mitä kipu aiheuttaa jatkuu ja vaikeuttaa työn tekemistä. Työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta ei tuota tulosta. Lopputulos: Potilas on sosiaalitukien varassa ja joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Kipu hallitsee elämää.

2. Näin sen pitäisi mennä. Ensimmäinen selkäkipu johtaa fysioterapeutin suoravastaanotolle. Heti käytössä biopsykososiaalinen hoitomalli ja yksilöllinen hoitosuunnitelma: Arvioidaan kivun pitkittymisen riskitekijät, sovitaan seuranta ja annetaan ohjausta myös esim. elintapa-asioihin. Tarvittaessa lääkärille sekä seurantakäyntejä tai soittoaika fysioterapeutille sekä moniammatillista kuntoutusta. Mahdollisuus tehdä tilapäisesti osa-aikatyötä. Kipu uusii, potilas soittaa fysioterapeutille. Kerrataan ohjeet ja kannustetaan. Mahdollisuus tehdä tilapäisesti osa-aikatyötä. Kipu on poissa tai aaltoilee, ajoittain on hankalampia jaksoja. Potilaalla on itsehoitokeinoja, joita voi käyttää kun kipu voimistuu. Potilas mukaan kannustavan ilmapiirin omaavassa ryhmätoiminnassa, jossa saa tukea. Siellä tulee tehtyä sellaisiakin kuntoutusliikkeitä, joita ei olisi itse uskaltanut kokeilla. Lopputulos: Potilas on löytänyt itselleen sopivat kivunhallintakeinot, on työkykyinen ja elää aktiivista elämää. SIP FIN. Selkäliitto ry, Suomen Kipu ry, Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry. Materiaalin rahoitus Grünenthal.