Haastamme ottamaan kivun puheeksi!
19.7.2022
Kuinka puhumme kivusta työpaikalla? Tätä pohdittiin heinäkuussa Porissa järjestetyssä SuomiAreenan keskustelussa. Kipupotilasjärjestönä koimme tärkeänä olla nostamassa kipuoireisten omia ajatuksia ja kokemuksia esiin tässä Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa festivaalissa. Kipuoireisilla itsellään on paras käsitys siitä, mitä tarvittaisiin, jotta he voisivat voida työssään hyvin.
Mukana keskustelussa oli jalan hermokipua sairastava Johanna Santala, niska- ja selkäkivun kanssa pitkään elänyt geriatrian erikoislääkäri Tiia Raitmaa sekä Suomen Kipu ry:n hankeasiantuntija Jenni Tarhanen, joka nosti esiin kipuoireisilta aiemmin kerättyjä kommentteja. Keskustelun juonsi Suomen Kipu ry:n hankepäällikkö Heidi Krogell.
Keskustelussa pohdittiin, kuinka kipuoireiden esiin tuominen työssä ei ole aina ihan helppoa. Pitkäaikainen kipu on monesti näkymätön sairaus. Johanna Santala kuvasi, kuinka herkästi sitä pelkää muiden pitävän itseään laiskana, kun työyhteisössä ei nähdä, kuinka kipeä on. Tiia Raitmaa taas kertoi siitä, kuinka arjessa sattuu koko ajan, mutta siinä vaiheessa, kun kipu alkaa näkymään ulospäin, on jo todella kipeä olo. Suomalainen sisukas luonne ei ole tottunut näyttämään omia kipujaan muille.
Kyllä mää pärjään, ei tartte auttaa.
- Johanna Santala
Keskustelijat toivat kuitenkin esiin, kuinka hyvälle on tuntunut, kun työyhteisössä on konkreettisesti autettu. Laukkujen puolesta kantaminen tai raskaammissa työtehtävissä auttaminen on jäänyt mieleen. Toisaalta jo ihan pelkkä työkavereiden läsnä oleminen ja yhteinen huumori on tuntunut myös hyvälle.
Työyhteisöiltä toivotaan hyvää kohtaamista ja kuuntelemista sekä käytännön ratkaisuehdotuksia erityisesti esihenkilöltä. Aina selkeitä ratkaisuja ei ole olemassakaan ja silloin on olennaista, että niitä pyritään kuitenkin löytämään yhdessä.
Koitetaan työyhteisöissä keksiä keinot, miten niiden kipujen kanssa pärjätään.
-Tiia Raitmaa
Työpaikat ovat täynnä kipeen hyviä työntekijöitä. He haluavat tehdä työnsä hyvin, kunhan vain saavat tarvitsemansa tuen. Lisätään työpaikoilla avointa keskustelua kivusta, jotta jokaisella on mahdollisuus hyvään työelämään.
Avoimen keskustelun lisäämiseen tarvitaan meistä ihan jokaista. Joten nyt haastammekin teidät ottamaan kipuoireet puheeksi työpaikoilla! Ottakaa kipu puheeksi ja kannustakaa myös muita tekemään samoin! Kuullaan mielellämme kokemuksianne somessa hästägillä #KipuJaTyöKohtaavat .